- 300 g tepung gandum (tpng roti pun boleh)
- 6 g instat yeast
- 20 g mentega
- 10 g gula halus
- 1 camca teh bread improver (optional)
- 1/4 camca teh garam
- 1 1/2 camca besar madu
- 170 ml air
- Sedikit tepung untuk ditabur
- 1 cwn daging cincang
- Pepperoni atau sausage
- 4 hirisan gegelang green capsicum
- 1/2 biji bawang besar, hiris bulat (optional)
- 3 keping nenas dalam tin dipotong kiub
- 5 biji cendawan butang - dihiris
- 1 cawan sos pizza/ sos prego/ sos spaghetti
- 175 g keju mozzarella- ita campur ceddar cheese, ita beli yg dah diparut
- Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu.
- Tambah mentega dan terus meggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung.
- Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda.
DOH PIZZA :-
- Panaskan oven pada suhu 190C, sediakan dulang pizza berukuran 9 inci, sapu dengan sedikit mentega. Ketepikan.
- Ambil satu, tabur sedikit tepung dan canai bulat. Alihkan ke dalam dulang pizza, tekan2 dengan hujung jari hingga memenuhi dulang tadi dan biarkan kelilingnya sedikit tebal.
- Ratakan sebahagian sos pizza tadi dan susun bahan untuk pizza atasnya dan diakhiri dengan keju mozzarella.
- Bakar 20 - 25 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan. Keluarkan dari oven dan hidangkan!!
No comments:
Post a Comment